HİZMETLER SEKTÖRÜNÜN EKONOMİK BÜYÜMEDE ÖNEMİ?
Halihazırda dünya gelirinin yüzde 50'sini ve istihdamın yüzde 70'ini oluşturan hizmetler, uluslararası ticaretin de önemli bir parçası haline gelmiştir. Toplam ihracatın yaklaşık dörtte birini oluşturan hizmet ihracatı, büyük ölçüde teknolojideki gelişmeler sayesinde küresel ekonomide merkezi bir rol oynamaya başlamıştır.
Hızla düşen telekomünikasyon maliyetleri, dünya çapında artan internet kullanımı ve geniş bant internet hizmetlerinin yaygınlaşması, hizmetlerin uzak mesafelerde sunulmasını mümkün kılmıştır.
Pek çok ülke bu teknolojik gelişmelerden yararlanabildiğinden, hizmet ihracatındaki artış sadece gelişmiş ekonomilerle sınırlı kalmamaktadır. Gelişmekte olan ülkelerden hizmet ihracatı hızlı bir şekilde artmış ve gelişmekte olan ülkelerin payı 1970'de yüzde 3'ten 2020'de neredeyse yüzde 20'ye yükselmiştir. Bu artış sadece seyahat ve ulaşım gibi geleneksel hizmetlerin daha yüksek ihracatından değil, aynı zamanda modern teknoloji destekli hizmetlerden de kaynaklanmaktadır. İş hizmetleri (araştırma ve geliştirme ve danışmanlık dahil), bilgisayar ve bilişim hizmetleri, finansal hizmetler ve fikri mülkiyet bunların arasında gösterilebilir.
Ekonomideki üç temel sektörden biri olan hizmetler sektörü, günümüzde birçok ülke için başlıca üretim ve istihdam kaynağıdır. Birçok dönemde Türkiye’nin dış ticaret ve cari açıklarının dengelenmesinde özellikle turizm, inşaat gibi son yıllarda da sağlık turizmi, yazılım bilişim hizmet sektörlerinden elde edilen döviz gelirleri kullanılmıştır.
Günümüzde ekonomik gelişmişliğin göstergelerinden biri olarak hizmet sektörünün ekonomideki payı gösterilmektedir. Bu konuda ülke örneklerine bakıldığında gelişmiş ülkelerde ekonomik gelişmenin ilk dönemlerinde sanayi sektörünün üretim ve istihdamda ağırlığa sahip olduğu, ancak gelişme ilerledikçe hizmetler sektörünün ilk sırayı aldığı görülmektedir. İngiltere, ABD, Almanya gibi ülkelerde sanayileşmenin başlarında hizmetler sektörünün milli gelirden aldığı pay %10-15’ler civarındayken günümüzde bu oran %60-70’lere kadar yükselmiştir. Benzer durum toplam istihdamdaki pay için de geçerlidir. Hizmet ihracatının zamanla ekonomiler için öneminin artması hizmet ticaretinin de buna bağlı olarak önem kazanmasına yol açmıştır. Ayrıca Hizmet ticareti küresel şoklara ve finansal krizlere karşı mal ticaretinden daha dirençli olmuştur. Bu bilgiler hizmetler sektörünün bir ekonomi için vazgeçilmez olduğunu toplam ihracata sağladığı katkıyla ülkelerin büyümelerine büyük katkı sağladığını göstermektedir.